Μέτρησε το ποσοστό σωματικού λίπους

Το ποσοστό σωματικού λίπους είναι σημαντικό για την υγεία (υψηλό ποσοστό λίπους είναι παράγοντας κινδύνου πολλών παθήσεων) αλλά και για το αδυνάτισμα, αφού η σύσταση του σώματος επηρεάζει το μεταβολισμό.

physical running man ODIGOS YGEIAS

Μέθοδοι:

Δερματοπτυχόμετρο

Χρησιμοποιείται ένα δερματοπτυχόμετρο, το οποίο μετρά τον υποδόριο λιπώδη ιστό σε διάφορα σημεία το σώματος. Το ποσοστό λάθους όταν έχει εκτελεστεί σωστά: +/- 3%. Απαιτεί εμπειρία και δεν είναι καλό για υπερβολικά παχύσαρκα ή αδύνατα άτομα. Από την άλλη, δεν έχει μεγάλο κόστος και μεταφέρεται εύκολα.

Πού: Σε γυμναστήρια, κέντρα και γραφεία αδυνατίσματος.

Υδροστατική Ζύγιση

Βασίζεται στην αρχή του Αρχιμήδη. Οποιοδήποτε σώμα βυθιζόμενο σε υγρό δέχεται δύναμη προς τα πάνω -που λέγεται άνωση- και η οποία είναι ίση με το βάρος του υγρού που εκτοπίζεται. Επειδή τα οστά και οι μύες έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα από το νερό, ένα άτομο με μεγαλύτερο ποσοστό μη λιπώδους ιστού θα ζυγίζει περισσότερο στο νερό και θα έχει μικρότερο ποσοστό λίπους. Η μέθοδος αυτή θεωρείται η πιο ακριβής. Ποσοστό λάθους όταν έχει εκτελεστεί σωστά: +/- 1,5%. Ο εξοπλισμός όμως είναι αρκετά ακριβός, χρειάζεται χώρο, χρόνο και προσωπικό. Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από την ικανότητα του χρήστη να εκπνεύσει τον αέρα από τους πνεύμονες.

Πού: Σε κέντρα έρευνας.

Βιοηλεκτρική Αντίσταση

Με αυτή τη μέθοδο μετριέται η ροή του ρεύματος όπως περνά μέσα από το σώμα. Το ρεύμα περνάει από το λιπώδη ιστό με αργή ταχύτητα. Ετσι, περισσότερο λίπος θα εμποδίσει τη ροή του ρεύματος σε σχέση με μη λιπώδη ιστό. Μετρώντας την αντίσταση στη ροή του ρεύματος μετριέται και το ποσοστό λίπους. Ποσοστό λάθους όταν έχει εκτελεστεί σωστά: +/- 3%. Απαιτείται προετοιμασία (δεν πρέπει να έχεις φάει για 4 ώρες, να μην έχεις γυμναστεί για 12, να μην έχεις καταναλώσει αλκοόλ για 48 και να μην έχεις πάρει διουρητικά). Ερευνες έχουν δείξει ότι υπερεκτιμά το ποσοστό λίπους σε αδύνατα άτομα και το υποτιμά σε παχύσαρκα.

Πού: Σε κέντρα ιατρικά, αδυνατίσματος κι ερευνητικά, διαιτολόγους, γυμναστήρια.

Bod Pod

Νέα μέθοδος μέτρησης της σύνθεσης του σώματος, η οποία συνδυάζει την αρχή της υδροστατικής ζύγισης, αλλά χωρίς το νερό. Αντί για νερό χρησιμοποιείται αέρας. Ποσοστό λάθους όταν έχει εκτελεστεί σωστά: +/- 3%. Η κατάσταση ενυδάτωσης του οργανισμού και η θερμοκρασία των μυών μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα - είναι όμως ιδανική για πολλές ομάδες ατόμων.

Πού: Μόνο στο Μαιευτήριο Ιασώ και στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

DEXA

Απορροφησιομετρία Διπλής Ενέργειας Ακτινών Χ

Αναλύεται όλη η σύσταση του σώματος με ακτίνες Χ. Η εξέταση περιλαμβάνει τη μέτρηση μη λιπώδους ιστού, της οστικής μάζας αλλά και του λιπώδους ιστού. Πολύ έγκυρη μέθοδος, αφού λαμβάνεται υπόψη και η οστική μάζα στη μέτρηση. Δεν χρειάζεται προετοιμασία, αλλά κοστίζει.

Πού: Σε ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα.

Φυσιολογικά επίπεδα λίπους:

15%-18%

5%-12% για αθλητές