Υγιεινή διατροφή

Είναι γεγονός οτι οι τροφές σήμερα περιεχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά από παλιά, χωρίς να υπολογίζουμε καν το junk food.

Οι σύγχονες μέθοδοι υπερ-καλλιέργειας χωρίς αγρανάπαυση και με τη χρήση ορμονών για γρήγορη ανάπτυξη έχουν οδηγήσει σε φρούτα και λαχανικά με μικρότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που είναι τόσο απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας μιας και δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ίδιος. 

Αυτό πολλές φορές το καταλαβαίνουμε σε ένα βαθμό και στη γεύση των τροφών μας. Τα τελευταία χρόνια η είσοδος των γενετικά τροποποιημένων σπόρων έχουν περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, με άγνωστα αποτελέσματα για την ανθρωπότητα που καθοδηγείται από εταιρίες κολοσσούς με μοναδικό γνώμονα το κέρδος. Η ένδεια των τροφών σε θρεπτικά συστατικά έχει αποδειχτεί με επιστημονικές έρευνες και τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευτεί, χωρίς όμως αυτό να έχει πραγματικά βελτιώσει τις συνθήκες καλλιέργειας.

http://www.scientificamerican.com/article/soil-depletion-and-nutrition-loss/http://www.scientificamerican.com/article/soil-depletion-and-nutrition-loss/

Δυστυχώς η υγεία των πολιτών φαίνεται να περνάει σε δεύτερη μοίρα, δημιουργώντας χρονίως νοσούντες. Αυτοί αποτελούν αγοραστικό κοινό για φαρμακευτικές εταιρίες που παράγουν όλο και ακριβότερα φάρμακα, τα οποία συνήθως απλά καταστέλλουν προσωρινά τις νόσους.

Η αξία της διατροφής ως φάρμακο ήταν γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη και του Διοσκουρίδη. Η περίφημη σούπα του Ιπποκράτη χρησιμοποιείται και στις μέρες μας στο πλαίσιο της διατροφής Gerson, μιας εναλλακτικής μεθόδου αντιμετώπισης και θεραπείας χρονίων νόσων.

http://gerson.org/gerpress/the-gerson-therapy/http://gerson.org/gerpress/the-gerson-therapy/

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε επικουρικά την διατροφή στις θεραπείες μας μιας και πιστεύουμε οτι η λήψη μεγάλων δόσεων ορισμένων στοχευμένων βιταμινών και ιχνοστοιχείων έχουν προστατευτικές και κάποιες φορές θεραπευτικές ιδιότητες, στα πλαίσια μιας ορθομοριακής διατροφής. Για παράδειγμα έχει δειχτεί οτι η λήψη μεγάλων δόσεων βιταμίνης C δρα προστατευτικά σε πλήθος νόσων, ακόμα και στον καρκίνο.

http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins/vitaminC/#cancerhttp://lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins/vitaminC/#cancer

Μια άλλη μέθοδος πρόσληψης απαραίτητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι οι λεγόμενες υπερτροφές (superfoods). Σε αυτές, οι δόσεις των βιταμινών μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλες όσο σε μεμονωμένα συμπληρώματα, αλλά επειδή συνυπάρχουν και με άλλα στοιχεία των υπερτροφών που βοηθούν τόσο στην απορρόφηση όσο και στην συνδυασμένη δράση τους, υπάρχει αθροιστικό αποτέλεσμα. Η πιο γνωστή από τις υπερτροφές είναι η Aloe Vera. Άλλες είναι το γανόδερμα (Reishi) και φυσικά το αγαπημένο μας ρόδι!

http://www.thealternativedaily.com/5-reasons-love-aloe-vera-medicinal-superfood/http://www.thealternativedaily.com/5-reasons-love-aloe-vera-medicinal-superfood/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/

http://www.aloe-medical-group.com/inhaltsstoffe.html?&L=2http://www.aloe-medical-group.com/inhaltsstoffe.html?&L=2

diatrofi1

Δρ. Ελευθέριος Ιωαννίδης - Δερματολόγος Αφροδισιολόγος