Διάρροια

Διάρροια θεωρείται κάθε αύξηση του βάρους των κοπράνων πάνω από 250gr το 24ωρο. Η διάρροια διακρίνεται σε οξεία και χρόνια.


Οξεία είναι η διάρροια που έχει απότομη έναρξη και διαρκεί λιγότερο από δύο εβδομάδες. Διάρροια που διαρκεί πέραν των δύο εβδομάδων θεωρείται χρόνια.

Αιτιολογία

Τα συχνότερα αίτια της οξείας διάρροιας είναι ιοί, βακτήρια και οι τοξίνες τους, ενώ τα αίτια της χρόνιας διάρροιας είναι τα παρακάτω:

 • Ευερέθιστο έντερο
 • Σύνδρομα δυσαπορρόφησης
 • Κατάχρηση καθαρτικών
 • Χρόνιες ή υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του πεπτικού
 • Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου
 • Φάρμακα
 • Καρκίνος παχέος εντέρου

Τα βακτήρια, οι ιοί και τα παράσιτα που προκαλούν διάρροια δρουν στον βλεννογόνο του λεπτού ή του παχέος εντέρου ή και των δύο.

Ορισμένα μικρόβια (Aureus)δρουν με προσχηματισμένες τοξίνες και με τη βρώση της μολυσμένης τροφής παρουσιάζεται διάρροια από την εξωτοξίνη και όχι από το μικρόβιο.

Άλλη ομάδα μικροβίων (E.Coli) όταν προσληφθούν με την μολυσμένη τροφή, πολλαπλασιάζονται και παράγουν εξωτοξίνη που είναι υπεύθυνη για το διαρροϊκό σύνδρομο.

Άλλη ομάδα μικροβίων (Salmonella) διεισδύουν στο βλεννογόνο του εντέρου, πολλαπλασιάζονται και προκαλούν φλεγμονή με οίδημα και εξελκώσεις.

Η οξεία διάρροια οφείλεται κατά κανόνα σε λοιμώδη αίτια, όπως βακτήρια, ιοί και παράσιτα. Ο συνήθης τρόπος μετάδοσης είναι η εντεροστοματική οδός. Μετάδοση όμως μπορεί να προκύψει και από άτομο σε άτομο (Shigella), όπως επίσης και από κατοικίδια ζώα (Salmonella).

Η διάρροια των ταξιδιωτών είναι από τις συχνότερες μορφές οξείας λοιμώδους διάρροιας στον κόσμο. Ο συχνότερος τύπος χρόνιας διάρροιας είναι η λειτουργική διάρροια του ευερέθιστου εντέρου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εκδηλώνεται με διάρροια και τεινεσμό.

Διάγνωση

Στην οξεία διάρροια η λήψη του επιδημιολογικού ιστορικού πρέπει να γίνεται με κάθε λεπτομέρεια. Αξιολογούνται πρόσφατα ταξίδια, η κατανάλωση τροφών σε εστιατόρια, η πρόσφατη λήψη αντιβιοτικών και τα συνοδά συμπτώματα του διαρροϊκού συνδρόμου όπως ο πυρετός, οι εμετοί, τα κοιλιακά άλγη.

Στην χρόνια διάρροια το ιστορικό παρέχει αρκετά κριτήρια για την διάκριση της οργανικής από τη λειτουργική διάρροια.

Αντικειμενική εξέταση

Η αντικειμενική ιατρική εξέταση περιλαμβάνει την αναζήτηση σημείων αφυδάτωσης, χαμηλής αρτηριακής πίεσης και ταχυκαρδίας. Η δακτυλική εξέταση του ορθού δεν πρέπει να παραλείπεται.

Εργαστηριακή διερεύνηση

Η μικροσκοπική εξέταση κοπράνων σε συνδυασμό με την παρασιτολογική και την καλλιέργεια είναι απαραίτητες στην περίπτωση που η οξεία διάρροια παρατείνεται πέραν των τριών ημερών και συνοδεύεται από πυρετό. Γίνεται αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος, απλή ακτινογραφία κοιλίας, ενδοσκόπηση και κολονοσκόπηση. Άλλες πιθανές εξετάσεις μπορούν να είναι ο ακτινολογικός έλεγχος του λεπτού εντέρου με την εντερόλυση και του παχέος εντέρου με τον βαριούχο υποκλυσμό, το υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλίας, η αξονική τομογραφία και ο μαγνητικός συντονισμός.

Θεραπεία

 1. Αντιμετώπιση αφυδάτωσης
 2. Διόρθωση διαταραχών οξεοβασικής ισορροπίας και ηλεκτρολυτών
 3. Αντιμετώπιση υποθρεψίας, ανεπάρκειας βιταμινών

Στην οξεία διάρροια τις πρώτες 24 ώρες δεν δίνεται τροφή και χορηγούνται μόνο υγρά. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα ωμά λαχανικά, τα φρούτα, οι τηγανιτές τροφές, το γάλα, τα δημητριακά και ο καφές.

Στη χρόνια διάρροια οι διαταραχές της θρέψης κυμαίνονται από μηδαμινές έως πολύ σοβαρές. Σε μερικούς ασθενείς που είναι έντονα καταβεβλημένοι είναι δυνατόν να χρειασθούν συμπληρώματα διατροφής και εντερική ή παραντερική διατροφή.

Φάρμακα

Αν αυτό κρίνεται απαραίτητο από τον γιατρό:

 • Αντιβιοτικά για λοιμώδη – μικροβιακή διάρροια
 • Σπασμολυτικά

  Δρ. Ζαφείρης Πλάτων - Γενικός Χειρουργός

Ετικέτες: διάρροια,