8 βήματα για μια υγιή καρδιά

Όταν οι εξετάσεις μας, δείξουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης ή υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Άτομα που πάσχουν ή θέλουν να προλάβουν την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, γνωρίζουν πως πρέπει να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής και άσκησης και να μείνουν μακριά από ανθυγιεινές συνήθειες.

Ορισμένοι τα καταφέρνουν. Τι γίνεται όμως με όλους εμάς που δυσκολεύομαστε να δεχτούμε τις αλλαγές και όσο και αν προσπαθούμε στο τέλος αποτυγχάνουμε; Ο Γεωργίου Στυλιανός καρδιολόγος στην Αγία Παρασκευή, μας εξηγεί πως,  ακολουθώντας μικρά βήματα μπορούμε να βελτιώσουμε αισθητά την υγεία της καρδιάς μας. Αυτή η προσέγγιση  μας δίνει το έναυσμα για να προχωρήσουμε σταδιακά σε πιο ριζικές αλλαγές.

1. Περπατήστε 30 λεπτά κάθε μέρα. Εάν δεν ασκείστε καθόλου, μια σύντομη βόλτα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε. Αποφύγετε το ασανσέρ κι ανεβείτε με τις σκάλες, ή παρκάρετε πιο μακριά το αυτοκίνητο έτσι ώστε να περπατήσετε παραπάνω.

2. Καταναλώστε ένα επιπλέον φρούτο ή λαχανικό την ημέρα. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τροφές που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού (από τον εγκέφαλο ως το πεπτικό σύστημα).

3. Κάντε το πρωινό γεύμα, συνήθεια. Η κατανάλωση ενός υγιεινού, μεσογειακού  πρωινού συστηματικά, βοηθά την καρδιά να λειτουργήσει καλύτερα. Ξεκινήστε τη μέρα σας με φρούτα και μια μερίδα δημητριακών ή ένα τοστ.

καρδιά καρδιολόγος γεωργίου στυλιανός

4. Αποφύγετε τα ροφήματα με πολλή ζάχαρη. Μην καταναλώνετε ροφήματα με πολλά γλυκαντικά ή ζάχαρη, έστω και ένα λιγότερο την ημέρα θα σας εξοικονομήσει πάνω 100 θερμίδες.

5. Έχετε μαζί σας μια χούφτα ξηρούς καρπούς. Τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και άλλοι ξηροί καρποί κάνουν καλό στην καρδιά σας. Δοκιμάστε να καταναλώσετε μερικά αντί για ένα άλλο σνακ στη δουλειά σας  ή προσθέστε τα σε σαλάτες.

6. Εντάξτε τα ψάρια στη διατροφή σας. Καταναλώστε ψάρια ή άλλα θαλασσινά αντί για κόκκινο κρέας,  μία με δύο φορές την εβδομάδα. Κάνουν καλό στην καρδιά και τον εγκέφαλο.

7. Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Προσπαθήστε να αναπνέετε αργά και βαθιά για λίγα λεπτά την ημέρα. Η βαθιά αναπνοή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και δημιουργεί ένα αίσθημα χαλάρωσης.

8. Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Ο καθαρισμός με σαπούνι και νερό συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προστατεύσετε την υγεία σας. Η γρίπη, η πνευμονία και άλλες λοιμώξεις κουράζουν περισσότερο την καρδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε www.kardiologos-georgiou.gr

 

Ετικέτες: καρδιολογος