Γιατί προκαλείται ευαισθησία στα δόντια!

Πολλές φορές νιώθουμε πόνο, όταν καταναλώνουμε ένα κρύο ρόφημα ή όταν απλά βουτσίζουμε τα δόντια μας. Αυτός ο πόνος μπορεί να είναι έντονο ή ήπιος και στιγμιαίος και οφείλεται στον ερεθισμό του νεύρου του δοντιού.

Τα δόντια εμφανίζουν αυτή την ευαισθησία, όταν εκτίθεται τμήμα της επιφάνειας των ριζών τους, κυρίως σε περιοχές κοντά στα ούλα. Οι ρίζες των δοντιών που δεν καλύπτονται από το προστατευτικό στρώμα του σμάλτου, επικοινωνούν με το εσωτερικό του δοντιού και τα νεύρα. Έτσι, όταν ένα τμήμα τους αποκαλυφθεί, θερμικά ή άλλα ερεθίσματα φτάνουν στα νεύρα, προκαλώντας πόνο.

Αιτίες που προκαλούν οδοντική ευαισθησία:

Έντονο βούρτσισμα

Το βούρτσισμα των δοντιών με υπερβολική δύναμη ή η χρήση μιας σκληρής οδοντόβουρτσας, προκαλούν φθορά των προστατευτικών στρωμάτων των δοντιών ειδικά σε περιοχές κοντά στα ούλα.

Χρήση προϊόντων λεύκανσης

Πολλά προϊόντα λεύκανσης περιέχουν ουσίες που αυξάνουν την ευαισθησία των δοντιών. Πρόκειται όμως για κάτι παροδικό που υποχωρεί μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της λεύκανσης.

Συσσώρευση πλάκας

Ο σκοπός του βουρτσίσματος είναι η απομάκρυνση της πλάκα που σχηματίζεται μετά το φαγητό. Η υπερβολική συσσώρευση πλάκας μπορεί να προκαλέσει φθορά στο σμάλτο των δοντιών.

Τερηδόνα

Η τερηδόνα μπορεί να προακαλέσει ευαισθησία και πόνο όταν τα δόντια εκτίθενται σε κρύες τροφές.

Τρίξιμο δοντιών

Άτομα που τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους φθείρουν τα προστατευτικά στρώματα των δοντιών όπως ο σμάλτος, κάνοντάς τα ευάλωτα σε θερμικά ερεθίσματα.

Όξινες τροφές

Η κατανάλωση τροφών όπως τα προτοκάλια, τα λεμόνια, το γιαούρτι, αλλά και αναψυκτικών που περιέχουν φωσφορικό οξύ, αλλοιώνουν το σμάλτο και αυξάνυν την ευαισθησία των δοντιών.

Οδοντιατρικές εργασίες

Διαδικασίες όπως ο καθαρισμός της πέτρας, τα σφραγίσματα, οι γέφυρες προκαλούν αυιασθησία στα δόντια, η οποία ομως είναι παροδική και υποχωρεί μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Ανάλογα με την αιτία που προκαλεί την ευαισθησία των δοντιών, καθορίζεται και ο τρόπος θεραπείας. Άλλες φορές αρκεί η επιλογή μιας πιο μαλακής οδοντόβουρτσας και άλλες είναι επιτακική η επίσκεψη στον οδοντίατρο για να αντιμετωπιστούν προβλήματα πλάκας ή τερηδόνας. Σε περιπτώσεις που η ευαισθησία επιμένει μπορεί να χρειστεί απονεύρωση του δοντιού.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε www.odontiatros-peiraia.gr

Ετικέτες: οδοντιατρος