Καρκίνος Μαστού - Πρόληψη & Θεραπεία

Στην Ελλάδα 1 στις 12 γυναίκες (8.3%) έχει πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής της, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τον καρκίνο της ωοθήκης είναι 1 στις 70 (1.4%).

Από διάφορες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί έχει προκύψει ότι η ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού σχετίζεται με την ύπαρξη κάποιων παραγόντων...

Οι παράγοντες αυτοί είναι συμπεριλαμβάνουν την ηλικία, την ηλικία εμηναρχής, την ατεκνία ή την ηλικία πρώτης τελειόμηνης εγκυμοσύνης, και τη ψυχική ένταση.

Μερικές γυναίκες, οι οποίες έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών, συνήθως ανήκουν σε οικογένειες των οποίων και άλλα μέλη είχαν αυτές τις ασθένειες.

Πρόληψη Καρκίνου Του Μαστού

Όταν αναφερόμαστε στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, εννοούμε την έγκαιρη διάγνωση. Δηλαδή, κάθε χρόνο η γυναίκα, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40 ετών, θα πρέπει να υποβάλλεται τακτικά σε μαστογραφία, ακόμα και χωρίς να παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα. 

Πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη προσέλευση στον ιατρό;

ΠΟΛΥ. Όμως υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που παρ’ όλο που η ασθενής προσέρχεται σε αρχικό στάδιο - αλλά για άλλους λόγους - αναγκάζεται ο ιατρός να προσφύγει στη μαστεκτομή. Για κάθε είδος χειρουργικής επέμβασης υπάρχουν ενδείξεις και αντενδείξεις τις οποίες, ο ιατρός οφείλει να συζητήσει και να ενημερώσει την ασθενή του πριν την εγχείρηση.

Πως αντιμετωπίζεται σήμερα ο καρκίνος του μαστού

  • με χειρουργική επέμβαση (συντηρητική – ριζική)
  • με χημειοθεραπεία
  • με ακτινοθεραπεία
  • με ορμονοθεραπεία

Εφ’ όσον η γυναίκα πάει έγκαιρα στον ιατρό, έχει την ευκαιρία να αντιμετωπισθεί με συντηρητική επέμβαση, η οποία περιλαμβάνει:

  • την απλή ογκεκτομή
  • την ογκεκτομή με αφαίρεση λεμφαδένων από τη μασχάλη ή
  • την τμηματεκτομή που αφορά την αφαίρεση ενός τεταρτημόριου του μαστού και αφαίρεση λεμφαδένων της μασχάλης

Σήμερα υπάρχει τρόπος και συντηρητικής αφαίρεσης των λεμφαδένων της μασχάλης με ενδοσκοπικό τρόπο.

Σχεδόν σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ακολουθεί μετεγχειρητική προληπτική ακτινοθεραπεία. Εάν ο όγκος είναι κάπως μεγαλύτερος ή έχει πολυεστική ανάπτυξη, ή τυγχάνει ο μαστός να είναι μικρός, ακόμη και αν ο καρκίνος είναι σε αρχικό στάδιο, τότε αντιμετωπίζεται με μαστεκτομία (αφαίρεση μαστού ή/και λεμφαδένων της μασχάλης). Στις περιπτώσεις της μαστεκτομίας υπάρχει σήμερα η δυνατότητα της αποκατάστασης του μαστού στη συνέχεια, με πλαστική επέμβαση.

www.mastologos.gr

Δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα
ε. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών
Χειρούργος–Γυναικολόγος, Μαστολόγος-Ογκολόγος 
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας
Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ECIBC
(European Commission Initiative on Breast Cancer) για τη
σύνταξη των κατευθυντηρίων οδηγιών στη διάγνωση
και τον πληθυσμιακό έλεγχο του καρκίνου του μαστού
Εκπρόσωπος του ΠΙΣ στη UEMS για τη χειρουργική
εκπαίδευση στον καρκίνο του μαστού
Δ/ντης Σπουδών Ελλ. Σχολής Μαστολογίας

 

 

Ετικέτες: μαστολόγος,, καρκινος μαστου