Η σημασία του καρδιογραφήματος

Μπορεί η εξέλιξη της τεχνολογίας να έχει συμβάλλει στην αύξηση των διαγνωστικών δυνατοτήτων μέσω νεότερων εξετάσεων, το καρδιογράφημα όμως παραμένει μια πολύ σημαντική εξέταση. Όπως μας εξηγεί ο καρδιολόγος Βασίλειος Κοντός το καρδιογράφημα μπορεί να διαγνώσει έναν μεγάλο αριθμό καρδιακών παθήσεων όπως η στεφανιαία νόσος, οι αρρυθμίες, μεταβολικές διαταραχές, υπερτροφία των κοιλοτήτων της καρδιάς κ.α.

Το καρδιογράφημα

Η καρδιά κατά την λειτουργία της ωθεί το αίμα στους πνεύμονες όπου εμπλουτίζεται με οξυγόνο και στη συνέχεια οξυγονωμένο πια μεταφέρεται στα υπόλοιπα όργανα. Στη διάρκεια της λειτουργίας, η καρδιά συστέλλεται και διαστέλλεται, παράγοντας μικρά ηλεκτρικά ρεύματα. Αυτά ακριβώς τα ρεύματα καταγράφει ένα ειδικό όργανο ο καρδιογράφος και προκύπτει το καρδιογράφημα ή σωστότερο το ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Η εξέταση είναι απλή και πραγματοποιείται με την τοποθέτηση ειδικών καλωδίων (ηλεκτρόδια) όπου το ένα άκρο τους σταθεροποιείται στο δέρμα το ατόμου και το άλλο συνδέεται με τον καρδιογράφο. Συνολικά χρησιμοποιούνται περίπου δέκα ηλεκτρόδια, τα οποία τοποθετούνται στα χέρια, τα πόδια και τον θώρακα.

Γιατί γίνεται;

Το καρδιογράφημα αποτελεί μια εξέταση που είναι καλό να γίνεται προληπτικά από άτομα που έχουν περάσει τα σαράντα. Ωστόσο αν κάποιος νιώσει ταχυπαλμία, πόνο στο στήθος ή λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή που επηρεάζει τον ρυθμό της καρδιάς ανεξάρτητα από την ηλικία, πρέπει να επισκεφτεί τον καρδιολόγο και να κάνει ένα καρδιογράφημα. Το ίδιο ισχύει και όσους έχουν βηματοδότη.

Μετά την εξέταση

Όταν η εξέταση ολοκληρωθεί ο γιατρός θα είναι σε θέση να γνωρίζει αν ο ασθενής θα πρέπει να πραγματοποιήσει επιπλέον εξετάσεις για μια πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση της καρδιακής λειτουργίας.

Ετικέτες: καρδιογράφημα