Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση την καρδιά μας;

Η εμμηνόπαυση αποτελεί μια περίοδο που συνοδεύεται από μεγάλες αλλαγές στο σώμα κάθε γυναίκας. Πόσο επηρεάζεται όμως η καρδιά; Παρά το γεγονός πως για πολλά χρόνια οι καρδιαγγειακές παθήσεις αφορούσαν κυρίως τον ανδρικό πληθυσμό, σταδιακά παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισης σε γυναίκες κυρίως μετά την εμμηνόπαυση.

Η αναπαραγωγική περίοδος κάθε γυναίκας υποστηρίζεται από ορμόνες, η παραγωγή των οποίων περιορίζεται κατά την εμμηνόπαυση. Οι ορμόνες αυτές (κυρίως τα οιστρογόνα) εκτός από το κομμάτι της αναπαραγωγής, παίζουν σημαντικό ρόλο και στην προστασία της γυναίκας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Κατά την εμμνόπαυση παρατηρείται δραματική πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα:

  • Διαταραχή στη σύνθεση των οστών με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης οστεοπόρωσης.
  • Αυξημένη κατακράτηση υγρών άρα και αύξηση της αρτηριακής πίεσης ( υπέρταση ), κάτι που προκαλεί πρόσθετη πίεση στην καρδιά.
  • Αύξηση των επιπέδων της ολικής και της κακής χοληστερόλης, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
  • Διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και κακή ανοχή της γλυκόζης, καταστάσεις που προδιαθέτουν την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη.
  • Αύξηση της πηκτικότητας του αίματος, με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο εμβολών.
  • Αύξηση του σωματικού βάρους και εναπόθεση λίπους κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Γεγονός που αυξάνει την πίεση στην καρδιά.

Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσει καμία γυναίκα. Οι αυξημένοι παλμοί, το αίσθημα πίεσης στην περιοχή του στήθους, η δύσπνοια, ζαλάδες και πονοκέφαλοι ή η εμφάνιση οιδήματος στα κάτω άκρα, είναι καλό να μην περνούν απαρατήρητα και να ελέγχονται από τον γιατρό.

Η καρδιοπάθεια κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να προληφθεί, ενώ πολλά από τα συμπτώματα είναι αναστρέψιμα. Κάθε γυναίκα πρέπει να φροντίζει τον εαυτό της. Η ισορροπημένη διατροφή, η συστηματική άσκηση και η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.kardiologos-georgiou.gr

Ετικέτες: καρδιολογος, υπέρταση